Coliving

Kenapa Perlukan Pengurus Komuniti Untuk Bilik Sewa?

Pengurus Komuniti atau dikenali sebagai CM (Community Manager) sudah lazim dalam industri coliving. Bagi yang tidak mengenali apa itu coliving, konsepnya sama sahaja seperti coworking space. Bezanya coliving menawarkan ruang tempat tinggal atau bilik sewa yang privasi. Coliving terbina oleh satu komuniti yang mempunyai satu minat dan budaya yang sama dalam masa yang sama terbuka …

Kenapa Perlukan Pengurus Komuniti Untuk Bilik Sewa? Read More »

networking-coliving

Networking : Kemahiran Penting Dalam Bina Kekayaan

Tidak kira sama ada anda seorang pekerja biasa atau usahawan, tak dinafikan lagi bahawa mempunyai rangkaian (networking) yang luas sangat membantu dalam membina kerjaya dan juga kehidupan peribadi anda. Dari sekecil-kecil cari kerja sehinggalah kembangkan perniagaan, segalanya memerlukan networking. Jangan salah faham pula, kita bukan nak cerita yang jenis ada kabel tu. Walaupun itu boleh …

Networking : Kemahiran Penting Dalam Bina Kekayaan Read More »

Sewa 6 bulan je? Ini kelebihan sewa jangka masa pendek.

Kita mungkin dah biasa dengan kontrak sewa minima satu tahun. Dengan peralihan zaman dan gaya hidup terkini, sewa jangka masa pendek (short term rental) kini sudah mula mendapat perhatian. Sssshhh, ada juga pemilik rumah yang tak suka dengan sewa macam ni. Hehe.. Terutama sekali mereka yang suka bagi sewa rumah kosong. “Nah, pandai-pandai lah nak …

Sewa 6 bulan je? Ini kelebihan sewa jangka masa pendek. Read More »

Sewa Bilik VS Apartment? Mana Satu Lebih Bagus Untuk Graduan

Sekilas baca tajuk sahaja, kita sudah tahu mestilah sewa bilik adala pilihan yang ideal untuk graduan. Maklumlah graduan mestilah terhad dari segi kewangan kan? Dan secara logiknya sewa bilik lebih murah berbanding sewa satu rumah atau apartment terus. Nanti dulu! Sebelum anda lompat terus pada konklusi, apa kita buat perbandingan secara adil dulu. Kos sewa …

Sewa Bilik VS Apartment? Mana Satu Lebih Bagus Untuk Graduan Read More »

7 Habit Mudah Untuk Hidup Harmoni Bersama Housemate Anda

Tidak semua orang ada kelebihan sifat peramah yang menjadikan orang lain selesa tinggal bersama kita. Begitulah juga dengan housemate kita. Boleh jadi kita pun mungkin tak selesa dengan housemate kita tu. Lagi-lagi yang ada perangai pelik-pelik, jenis pentingkan diri sendiri. Bagi anda yang tidak pernah alami apa-apa konflik bukan sahaja dengan housemate, hatta rakan sekerja …

7 Habit Mudah Untuk Hidup Harmoni Bersama Housemate Anda Read More »

keselamatan-coliving-sewa-zero-deposit

Keselamatan Adalah Faktor Utama Orang Muda Pilih Coliving

Satu soal selidik telah dijalankan oleh Colive terhadap 250 orang (berumur 19-29 tahun) yang tinggal di Coliving. Responden adalah terdiri daripada pelajar, professional muda & pasangan muda yang berhijrah ke bandar besar. Hasil soal selidik adalah seperti berikut: 25% sarankan tinggal di coliving kerana servis lain dari yang lain, tiada pada tempat lain 30% sarankan …

Keselamatan Adalah Faktor Utama Orang Muda Pilih Coliving Read More »

wetopia-coliving-malaysia

3 Soalan Pasal Coliving Yang Mesti Anda Nak Tahu

Dalam era harga rumah semakin mahal, bayar sewa pun dah macam beli rumah, coliving hadir dengan alternatif yang menarik. Lagi-lagi nak hidup di tengah-tengah bandar ni kan. Banyak soalan yang kami terima sejak Wetopia mewujudkan komuniti Coliving ni. Maklumlah, benda ni masih baru di Malaysia tapi sebenarnya sudah lama diperkenalkan di negara-negara yang lain. Berikut …

3 Soalan Pasal Coliving Yang Mesti Anda Nak Tahu Read More »