Hairulzain Fauzi

sewa-bilik

Rahsia sewa bilik PERCUMA, siap dapat buat duit ekstra lagi tu!

Tidak dapat disangkal lagi bahawa peruntukan untuk bayar sewa bilik adalah antara yang terbesar dalam perbelanjaan bulanan kita. Jika tak sewa, bayaran bulanan rumah dibeli pun boleh tahan kasar bajetnya. Itu tak termasuk lagi bayar bulanan kerete, motor, dan macam-macam lagi komitmen bulanan yang nak kena bayar. Sebab itu ada yang mencadangkan untuk amalkan konsep …

Rahsia sewa bilik PERCUMA, siap dapat buat duit ekstra lagi tu! Read More »

pengangkutan-awam-vs-kereta

Pengangkutan awam vs kereta : berapa kos jika kerja di KL?

Walaupun hari ini ramai yang mula bekerja dari rumah (WFH), tapi masih ada juga yang kerja di pejabat. Terdapat dua cara yang paling ketara untuk ke tempat kerja iaitu menggunakan pengangkutan awam dan kenderaan sendiri. Dalam hal ini kita buat perbandingan dengan kereta sahaja seperti dalam Tweet berikut. Cost of working in KL per month …

Pengangkutan awam vs kereta : berapa kos jika kerja di KL? Read More »

networking-coliving

Networking : Kemahiran Penting Dalam Bina Kekayaan

Tidak kira sama ada anda seorang pekerja biasa atau usahawan, tak dinafikan lagi bahawa mempunyai rangkaian (networking) yang luas sangat membantu dalam membina kerjaya dan juga kehidupan peribadi anda. Dari sekecil-kecil cari kerja sehinggalah kembangkan perniagaan, segalanya memerlukan networking. Jangan salah faham pula, kita bukan nak cerita yang jenis ada kabel tu. Walaupun itu boleh …

Networking : Kemahiran Penting Dalam Bina Kekayaan Read More »

zero-deposit-skor-ctos

Kenapa bilik sewa zero deposit kami bergantung pada rekod CTOS anda?

Untuk pengetahuan anda, kami mengenakan syarat yang ketat bagi mereka yang mahukan kelebihan zero deposit iaitu dengan periksa rekod CTOS anda. Sebab itulah kami perlukan salinan kad pengenalan anda untuk buat semakan. Sifirnya mudah. Jika rekod CTOS anda cantik, bermakna anda seorang yang berdisiplin, terutama dalam hal berkaitan kewangan. Anda kena faham bila mana tuan …

Kenapa bilik sewa zero deposit kami bergantung pada rekod CTOS anda? Read More »

Sewa 6 bulan je? Ini kelebihan sewa jangka masa pendek.

Kita mungkin dah biasa dengan kontrak sewa minima satu tahun. Dengan peralihan zaman dan gaya hidup terkini, sewa jangka masa pendek (short term rental) kini sudah mula mendapat perhatian. Sssshhh, ada juga pemilik rumah yang tak suka dengan sewa macam ni. Hehe.. Terutama sekali mereka yang suka bagi sewa rumah kosong. “Nah, pandai-pandai lah nak …

Sewa 6 bulan je? Ini kelebihan sewa jangka masa pendek. Read More »

gaji-tinggi-malaysia

20 Pekerjaan paling POPULAR di Malaysia 2021

Penularan pandemik Covid-19 yang melanda negara kita, termasuk bencana banjir pasti akan mengubah landskap pekerjaan di Malaysia. Selepas gelombang Covid-19, rata-rata syarikat dan perniagaan mula pergiatkan penglibatan dalam digitalisasi. Daripada fenomena ini kita boleh jangkakan segala kerja yang berkaitan dengan IT atau teknologi pasti akan menerima permintaan yang tinggi. Dengan itu, kami bawakan info tentang …

20 Pekerjaan paling POPULAR di Malaysia 2021 Read More »

azam-tahun-baru

Bagaimana nak henti jadi malas? Ini 6 strategi untuk azam tahun baru 2022

Anda mesti dah biasa buat kerja minit-minit terakhir kan? Masa tu rasa stress, rasa menyesal, rasa marah dengan diri sendiri pun ada. Anda mula bermonolog, “Kenapalah aku ni malas sangat? Padan muka bertangguh lagi” “Macam mana aku nak ubah perangai buruk aku ni?” Jangan risau. Anda tidak keseorangan. Kita semua ada moment sebegitu. Sebenarnya bagus …

Bagaimana nak henti jadi malas? Ini 6 strategi untuk azam tahun baru 2022 Read More »

deco-bilik-shopee

9 Barang Shopee ini boleh buat ruang bilik anda jadi cantik dan nampak mewah

Meskipun hari ni kebanyakan bilik sewa sudah dilengkapi perabot seperti Wetopia, tapi sudah menjadi fitrah manusia untuk buat deco-deco ikut citarasa tersendiri. Tapi kalau terlalu banyak barang juga tak bagus terutamanya bagi ruang bilik. Jangan risau, kami ada senaraikan barangan yang memang sangat berguna dan tidak makan ruang yang banyak pun. Barang-barang ni beli kat …

9 Barang Shopee ini boleh buat ruang bilik anda jadi cantik dan nampak mewah Read More »

kalkulator-sewa-beli-rumah

Sampai bila nak menyewa? Kalkulator ni boleh tolong kirakan. Padu betul!

Memiliki rumah adalah satu pengalaman dan perasaan yang mengujakan. Tapi bila tengok nombor dan buat kira-kira, rasa macam tak masuk akal pula. Beli sesuatu hartanah adalah satu keputusan yang besar. Anda nak kena hadap komitmen dengan bank 30 tahun taw! Ingat tu. Jadi tak salah pun nak menyewa sebab ada orang memang tak suka nak …

Sampai bila nak menyewa? Kalkulator ni boleh tolong kirakan. Padu betul! Read More »

Sewa Bilik VS Apartment? Mana Satu Lebih Bagus Untuk Graduan

Sekilas baca tajuk sahaja, kita sudah tahu mestilah sewa bilik adala pilihan yang ideal untuk graduan. Maklumlah graduan mestilah terhad dari segi kewangan kan? Dan secara logiknya sewa bilik lebih murah berbanding sewa satu rumah atau apartment terus. Nanti dulu! Sebelum anda lompat terus pada konklusi, apa kita buat perbandingan secara adil dulu. Kos sewa …

Sewa Bilik VS Apartment? Mana Satu Lebih Bagus Untuk Graduan Read More »